16 Mayıs 2011 Pazartesi

Concept styling'de mekan seçimi yaratılmak istenen algıda ne kadar etkilidir ya da etkili midir sizce? Ben merak ettim araştırdım...

Moda çekimlerinde ; markanın sezon koleksiyonuna dair bir çekim yapılıyorsa asıl amaç parçaların ön plana çıkarılacağı bir çekimdir. Asıl olan parçalardır. Öncelikle seçilen parçaları tamamlayacak bir hikaye belirlenir. Hikaye parçalar diliyle anlatılırken karakter ve mekan hikayeyi ortaya çıkaracak diğer iki temel unsurdur.



Modelin tipi, saçı, makyajı ve duruşu bu hikayeye uygun olarak belirlenir mekan da yine hikayeye uygun olarak tasarlanır yada hazır bir mekan ise bu doğrultuda seçilir. Parçaların direk göze çarpacak şekilde planlanması; mekanın ve modelin geri planda kalması yada parçanın mekan ve modelle birleşerek bir bütün içinde algılanması konsept tasarımcısı, styling'cinin o koleksiyon içi hayal ettiği hikayeye bağlıdır.



Konsept çekimlerinde ise önemli olan temayı vurgulamaktır. Bu kez hikayeye uygun parçalar, model ve mekan seçilir ve asıl olan hikayedir.



Her iki durumda da de mekan içinde mekan tasarlanabilir yada mevcut bir mekan hikayeye uygun tarafları vurgulanarak kullanılabilir.



Mekan algısı hikayedeki en temel unsurlardan biridir, Fotoğrafın bir bölümünde bulunan model ve parçalar’a nazaran bütününü içine alan mekan , insanın algısında hikayenin fonu gibidir. Fotoğrafa bakan bir insan ilk olarak mekanın içinde modelin ve parçanın bulunduğu kısmı arar ve odaklanır. Kafasında yazdığı hikayede de önce hikayenin geçtiği yere uygun bir başlangıç yapar daha sonrada karaktere ve parçalara yönelir. Bu durumda başlangıç çok önemlidir , doğru bir seçim; kişiyi doğru bir başlangıca yönlendirir ve bundan sonra kurgulanacak hikayenin aktarılmak istenene yakın olmasını garantiler.



Ya da garantiler mi acaba?



Bu sorunun yanıtını bulmak üzere bir araştırma yaptım...



p.s Araştırmamı başka bir başlık ''Araştırmam üzerine...'' altında yayımlamayı planlıyorum=)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder